10 Φεβ 2017

Να γιατί στην πολυδιαφημισμένη Αγγλία κυριαρχεί η ιταλική σχολή

Στα χρόνια που το αγγλικό πρωτάθλημα διαφημίζεται όσο ποτέ, αυτό που πραγματικά νικάει είναι το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Πριν λίγες μέρες η Τσέλσι πήγε στο Λίβερπουλ και έφυγε με την ισοπαλία. Αυτή η ισοπαλία, παρουσιάστηκε από όσους ασχολούνται εκτεταμένα με το αγγλικό πρωτάθλημα σαν αποτέλεσμα τίτλου. Μετά «καθάρισε» και την Αρσεναλ.

Αφού κοιτάξαμε τη βαθμολογία, είδαμε ότι η Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε είναι στο +9 μετά από 24 αγωνιστικές. Προφανώς και μπορούν να αλλάξουν πολλά στις 14 που απομένουν, αλλά από εδώ και πέρα θα είναι έκπληξη αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Οπως έκπληξη τείνει να γίνει, το να μην πετύχει Ιταλός προπονητής στην Αγγλία. Το αντίστροφο, το να πετύχει δηλαδή Αγγλος στην Ιταλία, θα είναι όντως έκπληξη, πολύ απλά επειδή οι Αγγλοι δε βγάζουν προπονητές. Και χώρα που δεν βγάζει προπονητές, προφανώς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει ποδοσφαιρική σχολή. Αλλο θέμα όμως αυτό.

Το θέμα μας είναι ότι ο Κόντε από την πρώτη του σεζόν στην Premier League, αναγκάζει τους οπαδούς αυτού του πρωταθλήματος να λένε ότι το έχει πάρει από τέλη Ιανουαρίου. Οχι και ό,τι καλύτερο για την πολυδιαφημισμένη σαν φουλ ανταγωνιστική Premier League. Αυτό είναι και το θέμα μας όμως.


Στο πολυδιαφημισμένο αγγλικό ποδόσφαιρο, στην τελευταία 7ετία που η διαφήμιση έχει ξεπεράσει κάθε όριο υπερβολής, αυτοί που θριαμβεύουν είναι οι Ιταλοί προπονητές. Αυτοί που έρχονται από το... υποβαθμισμένο ιταλικό ποδόσφαιρο.

Τα γεγονότα, άλλωστε, είναι σαφή και δεν αλλάζουν: Το 2010 ο Κάρλο Αντσελότι πήρε πρωτάθλημα και κύπελλο με την Τσέλσι. Το 2011 ο Ρομπέρτο Μαντσίνι πήρε κύπελλο με την Μάντσεστερ Σίτι. Το 2012 ο Μαντσίνι πήρε και πρωτάθλημα με την Σίτι. Το 2012 ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο, ναι, ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο, πήρε Champions League και κύπελλο με την Τσέλσι. Το 2016 ο Κλαούντιο Ρανιέρι διέσυρε τα πάντα παίρνοντας πρωτάθλημα με την Λέστερ. Και τώρα, το 2017, στη σεζόν που τα φώτα έπεφταν στον Γκουαρντιόλα, τον Μουρίνιο αλλά και τον Κλοπ, ο Κόντε είναι στο +9 από τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου.

Στα χρόνια που η διαφήμιση και η προβολή του αγγλικού ποδοσφαίρου έχει ξεπεράσει κάθε επίπεδο, αυτοί που κερδίζουν εκεί είναι οι Ιταλοί. Η ιταλική νοοτροπία, το ιταλικό μυαλό (τακτική), ο ιταλικός τρόπος αντίληψης του ποδοσφαίρου. Γιατί η Ιταλία, ακόμη κι όταν το πρωτάθλημα της είναι πεσμένο σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν, έχει το Α και το Ω: ποδοσφαιρική σχολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου