19 Ιαν 2016

Πώς ο Αλέγκρι έγινε κυρίαρχος του παιχνιδιού και θέλει να μετατρέψει τη Γιούβε σε μια... πολεμική μηχανή

Οι δέκα σερί νίκες έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στο πρωτάθλημα και ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι γίνεται όλο και πιο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Don Luciano

«Ο Αλέγκρι της Γιουβέντους δεν είναι ο ίδιος με τον Αλέγκρι της Μίλαν. Ο Μαξ άρχισε από πέρυσι να βελτιώνεται και φέτος επιβεβαιώνει ότι είναι ένας πραγματικά πολύ καλός προπονητής».

Αυτά τα λόγια τα είπε ο Αρίγκο Σάκι και έχουν πολύ μεγάλη σημασία και αξία γιατί οι δυο τους είχαν φτάσει στο σημείο να... πλακωθούν ζωντανά στην ιταλική τηλεόραση την περσινή σεζόν, μετά την ήττα από την Ατλέτικο Μαδρίτης στη φάση των ομίλων του Champions League.

Από τότε ο Αλέγκρι πέτυχε πάρα πολλά και πάνω από όλα έχει καταφέρει να επιβάλει, χωρίς αυταρχικό στυλ, την παρουσία του στην ομάδα και τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, αδιαφορώντας για το τι λένε ή γράφουν οι δημοσιογράφοι.

Μετά το 4-0 στο Ούντινε, η Tuttosport έγραψε ότι ο Μαξ αποδεικνύει φέτος -κόντρα σε όσους δεν τον πίστευαν- ότι ξέρει να χειριστεί ιδανικά οποιαδήποτε κατάσταση, κερδίζοντας έτσι σε απόλυτο βαθμό την εμπιστοσύνη όχι μόνο της διοίκησης ή των οπαδών αλλά και όλων των ποδοσφαιριστών του. Και όταν γίνεται αυτό, οι πιθανότητες επιτυχίας μιας ομάδας αυξάνουν κατά πολύ.

«Απολύτως ήρεμος και σίγουρος όταν τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο στην αρχή της σεζόν, φορτωμένος τώρα που η ομάδα βρήκε τον δρόμο της και πεινασμένος για συνεχή δουλειά και συγκέντρωση από όλους», έγραφε το ίδιο άρθρο, εξηγώντας πώς ο Αλέγκρι θέλει να μετατρέψει τη Γιουβέντους σε μια... πολεμική μηχανή, τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της οποίας αλλά και η νοοτροπίας της δεν θα αλλοιώνονται όποιες ή όσες κι αν είναι οι αλλαγές στην 11άδα.

Στο Τορίνο έχουν να λένε για το πόσο σωστά, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, χειρίζεται ο Αλέγκρι τους νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές -κάτι που είχε αρχίσει από πέρυσι με τους Μοράτα, Στουράρο και συνεχίζεται φέτος με Ντιμπάλα, Ρουγκάνι, Τζάτζα κλπ- αλλά και για τη νοοτροπία που έχει περάσει στην ομάδα.

Μια ομάδα που πιστεύει ότι μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ομάδα στα ίσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν όλοι την κλήρωση με την Μπάγερν Μονάχου: Το φαβορί είναι οι Βαυαροί αλλά η Γιουβέντους θα παίξει για την πρόκριση και το πιστεύει πραγματικά, ανεξάρτητα από το αν θα το κάνει ή όχι, ότι μπορεί να την πάρει.

Μπαίνοντας στο δεύτερο μισό της σεζόν, τα ρεπορτάζ λένε ότι ο Αλέγκρι τονίζει συνεχώς στους παίκτες του ότι απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση πλέον και συνεχή δουλειά καθώς πιστεύει ότι αυτή η ομάδα μπορεί να πετύχει πράγματα που στην αρχή της σεζόν έμοιαζαν αδύνατα.

Και αφού το πιστεύει, προσπαθεί να το περάσει και στους παίκτες του, έχοντας καταφέρει να κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό των παλιών, οι οποίοι με την σειρά τους έχουν βάλει στο νόημα τους νέους. Με τα δημοσιεύματα από Αγγλία να υποστηρίζουν ότι το καλοκαίρι θα δεχθεί προτάσεις από ομάδες της Premier League, ο Αλέγκρι βλέπει ότι επιτέλους δικαιώνεται στα μάτια όλων και αντιμετωπίζεται όπως του αξίζει.

Τεράστια η διαφορά, άρα και η πρόοδος του, αν σκεφτούμε όλοι πώς αντιμετωπίστηκε, από οπαδούς και ΜΜΕ, όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψη του από την Γιουβέντους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου