12 Οκτ 2015

Αυτός σε εμάς δεν έκανε;

Στην φετινή «αμαρτωλή» μεταγραφική περίοδο μας απασχόλησαν πολλά πράγματα. Η φυγή του Πίρλο, του Τέβεζ και του Βιντάλ, η τιμή πώλησης του τελευταίου, ποιος θα είναι ο αντί-Πίρλο, θα έρθει, δεν θα έρθει ο Ντράξλερ, θα πάρουμε τελικά 10αρι κ.α.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Bernardino di Betto

Δεν σχολιάστηκε καθόλου, προς απογοήτευση μου, η πώληση (γιατί περί πώλησης πρόκειται, παρόλο που είναι δανεικός) του Κίνγκσλι Κομάν στην Μπάγερν Μονάχου. Και το χειρότερο είναι, ότι οι περισσότεροι οπαδοί της Γιούβε δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της υπόθεσης αυτής!

Όπως τότε, που η ομάδα πούλησε τον Τιερί Ανρί γιατί δεν έκανε στον Αντσελότι. Φυσικά παραλληλίζω τις δύο αυτές περιπτώσεις και δεν συγκρίνω επουδενί τον Κομάν με τον σπουδαίο Γάλλο επιθετικό. Αυτό θα κριθεί σε βάθος χρόνου.

Ο Γάλλος φέρελπις ήρθε στην Γιουβέντους ως ελεύθερος από την Παρί Σεν Ζερμέν το 2014 με καλές περγαμηνές και όντας ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί στην Παριζιάνικη ομάδα. Και ντεμπούταρε με την ομάδα μας στο εναρκτήριο ματς της περσινής σεζόν κάνοντας το ιδανικότερο ξεκίνημα που μπορούσε.

Εκπληκτικό ματς από τον ίδιο και MVP του αγώνα. Η συνέχεια δεν ήταν ίδια, καθώς αγωνίστηκε ελάχιστα στην διάρκεια της χρονιάς εν μέρει δικαιολογημένα, λόγω «υπερπληθυσμού» στην επιθετική γραμμή της Μεγάλης Κυρίας.

Και φτάνουμε στην φετινή χρονιά, στην χρονιά που η ομάδα, όπως μας είπαν πολλάκις προπονητής, γενικός διευθυντής και λοιποί της διοίκησης, θα γίνει ανανέωση. Μετά και τις γνωστές αποχωρήσεις θα δίνονταν ευκαιρίες σε υπάρχοντες ποδοσφαιριστές και στις νέες μεταγραφές, έχοντας φυσικά ως όραμα την Γιουβέντους του μέλλοντος. Και τι καλύτερο από το να χρησιμοποιήσει κανείς, να «πλάσει» και να «ψήσει» έναν 19χρονο ποδοσφαιριστή με καλά φυσικά και τεχνικά προσόντα, αποσκοπώντας στο μέλλον, και το καλύτερο δωρεάν, γιατί όπως ανέφερα παραπάνω, ο Κομάν ήρθε ελεύθερος στην Γιούβε.

Αντ’ αυτού, η ομάδα προτίμησε να τον παραχωρήσει δανεικό στην Μπάγερν Μονάχου για δύο χρόνια έναντι του ποσού των 7 εκατομμυρίων και με οψιόν αγοράς 21 εκατομμύρια. Πριν φύγει όμως, ο Αλέγκρι τον ξεκινούσε βασικό παραπλανητικά, για να τον πείσει να μην φύγει και σε πιθανή μη πώληση του, ξέρουμε όλοι ποια θα ήταν η κατάληξη. Πώς τα πάει όμως ο Γάλλος στον γερμανικό κολοσσό;

Παρακολούθησα όλους τους αγώνες του ως τώρα, έχοντας την απορία, για το πώς θα ανταπεξέλθει, και συμβουλευόμενος και το whoscored.com για το στατιστικό κομμάτι του άρθρου λέω τα εξής.

Ο Κομάν έχει αγωνιστεί στην Μπουντεσλίγκα 4 φορές (2 ως βασικός), έχει πετύχει 2 γκολ, έχει 1 ασίστ, έχει 1,8 σουτ ανά παιχνίδι και 85,8 % επιτυχία στις πάσες (88,8 % μ.ο. ομάδας). Μια φορά εξ αυτών ανακηρύχθηκε και MVP του αγώνα. Στο Champions League αντίστοιχα 2 συμμετοχές (1 ως βασικός) με 2 ασσίστ και 84,8 % επιτυχία στις πάσες.

Είναι ξεκάθαρο, ότι ο Γάλλος, ελλείψει Ρόμπεν και Ριμπερί, έχει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη και τη δημιουργία του παιχνιδιού της ομάδας του όταν αγωνίζεται. Είναι ταχύτατος με εξαιρετική ντρίπλα και δημιουργεί μονίμως ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες και πατάει συνέχεια στην περιοχή δημιουργώντας υπεραριθμία για την ομάδα του και «σπάζοντας» την μπάλα στο σημείο του πέναλτι.

Και το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι το εξής: Αυτός σε εμάς δεν έκανε; Ήταν τόσο κακός; Τελικά, θέλαμε ανανέωση ή και αυτό ήταν «δήθεν» για φέτος; Ή μήπως στην Μπάγερν δεν ξέρουν τι τους γίνεται;

Και μετά την γκρίνια του κόσμου, για έλλειψη ποιοτικών μεταγραφών, ήρθε ο Κουαδράδο (27 ετών). Ανεξάρτητα από το αν ο ποδοσφαιριστής αποδίδει σε υψηλό επίπεδο και βοηθάει την ομάδα να φαίνεται καλύτερη στο γήπεδο, μην ξεχνάμε ότι είναι δανεικός, χωρίς μάλιστα να έχει οριστεί ακόμα οψιόν αγοράς.

Έχοντας αγοραστεί από την Τσέλσι με 36 εκατομμύρια περίπου, σε ενδεχόμενη αγορά η τιμή του δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα 20 εκατομμύρια. Δηλαδή είχαμε έναν ακραίο επιθετικό (εξτρέμ) 8 χρόνια νεότερο, μας είχε στοιχίσει 0 ευρώ και οι ιθύνοντες της ομάδας προτίμησαν να ξοδέψουν χρήματα για να δικαιολογήσουν μια «δήθεν» ανανέωση.

Και όλα αυτά, την ώρα, που υποτιθέμενη πολιτική της ομάδας στις μεταγραφές, είναι αυστηρά συντηρητική. Μην ξεχνάμε, ότι χάσαμε τον Βεράτι για 2 εκατομμύρια (!!!) και συζητάμε να δώσουμε για τον Κουαδράδο 20.

Κύριοι, οι Γερμανοί μας εξέθεσαν. Γιατί όχι μόνο μας κορόιδεψαν «κλέβοντας» μας ουσιαστικά τον Κομάν (να μην θυμηθώ και την περίπτωση του Βιδάλ) αλλά γιατί μας κατέδειξαν το κενό στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στην Γιουβέντους και τα «κούφια» λόγια ορισμένων από την ομάδα. Σε πολλούς ακούγομαι κακεντρεχής και μίζερος, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Καιρός να πάψουμε να τους χαϊδεύουμε τα αυτιά!

4 σχόλια:

  1. Ένα από τα μεγάλα λάθη που έκανε ο Μότζι ήταν η υπόθεση του Henry. Όσο για τον Koman η ομάδα βιάστηκε να τον πουλήσει. Έπρεπε να τον είχε δώσει δανεικό σε μια ομάδα της Serie A για κανά 2 χρόνια και μετά να αποφασίσει τι θα κάνει. Τέλος πάντων, αυτός ο έρωτας με τους γερμανούς που οφείλεται, δεν μπορώ να καταλάβω.

    Δημήτρης, Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bernardino di Betto: Δημήτρη από Λάρισα χαίρεται. Αυτό είναι πάνω κάτω και το δικό μου σκεπτικό. Δεν δίνεις κοψοχρονιά ένα τέτοιο ταλέντο ακόμα και αν είναι σε ομάδα που δε σε απειλεί άμεσα καθώς είναι από άλλο πρωτάθλημα.

      Τον δοκιμάζεις, τον στέλνεις δανεικό σε μια άλλη ομάδα, πιθανόν σε ένα συνεργαζόμενο σύλλογο, και τον αξιολογείς. Ο έρωτας για τους Γερμανούς ούτε εγώ έχω καταλάβει που οφείλεται. Ενδεχομένως να υπάρξουν μελλοντικά κάποια οφέλη από τις καλές μας σχέσεις με την Μπάγερν Μονάχου.

      Οψόμεθα!

      Διαγραφή
  2. Κρατάω την προτελευταία σου πρόταση, και με βάση τους τίτλους των άρθρων σου θεωρώ ότι είσαι λίγο γκρινιάρης (πλάκα κάνω). Λοιπόν όσον αφορά τον Vidal ο ίδιος ο παίκτης φαινόταν να μην έχει κίνητρο στην Γιουβέντους εδώ και αρκετό καιρό, οπότε ευχαριστούμε και γεια σας, το μόνο δίκιο που σου δίνω ήταν ότι ίσως έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερο κέρδος με βάση τα ποσά που παίζουν τα τελευταία χρόνια. Για τον Verratti θα πω ότι αυτό που γράφεις για 2 εκατομμύρια διαφορά δε μπορεί να το γνωρίζουμε, όμως να μη μένουμε στα 2 αλλά στο σύνολο που ζητούσε η Πεσκάρα κι αν τα άξιζε τότε. Δεν αντιλέγω ότι μπορεί να βγει παικταράς αλλά να τον δούμε και σε πιο δυνατό πρωτάθλημα; Τέλος για τον Coman έχουμε αποδείξει ότι στους μικρούς δεν έχουμε υπομονή και τα παραδείγματα πολλά. ΟΜΩΣ εγώ από τον Coman δεν είδα τίποτα, ή πιο σωστά είδα έναν Giovinco που είχε τις προδιαγραφές αλλά στο γήπεδο....
    Μην κρίνεις τα στατιστικά του στο Γερμανικό πρωτάθλημα γιατί δεν φτάνει το Καμπιονάτο ούτε κι αν καταντήσει να βγάζει 1 ομάδα τον χρόνο στο Ch.Lg. (Μονοπώλιο της Bayern με ότι αυτό συνεπάγεται).
    Του δόθηκαν κάποιες ευκαιρίες πέρσι αλλά δεν άρπαξε καμία απ' τα μαλλιά (μπορεί να έφταιγε το σύστημα αλλά και πάλι με τα "μπορεί" δεν παίζεις μπάλα).
    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bernardino di Betto: Γεια σου φίλε Ανώνυμε. Η αλήθεια είναι ότι με αυτά που βλέπω τελευταία γίνομαι λίγο γκρινιάρης. Αυτή όμως είναι και η βάση στην οποία επιθυμώ να ξεκινώ διάλογο με εσάς του αναγνώστες και τους φίλους της Γιουβέντους, φιλικά όπως λες και εσύ. Έτσι λοιπόν ξεκινώ λέγοντας σου, ότι ο Βεράτι δεν ήρθε στην ομάδα μας για 2 εκατομμύρια.

      Επιμένω, ότι αυτό είναι το ποσό, λίγο περισσότερα λίγα λιγότερα δεν έχει σημασία. Η ουσία είναι, ότι χάσαμε έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή για ένα μικρό ποσό. Να σου θυμίσω, ότι πήγε στην Παρί με 11,2 εκατομμύρια. Για τη χρονιά που είχε κάνει, για την ηλικία του και το ταλέντο του είναι λογικότατο το ποσό.

      Ακόμα όμως και αν δεν ήταν σίγουροι στην ομάδα για την αξία του(ο Παρατίτσι φυσικά ήταν, επιλογή Μαρότα να μην γίνει η μεταγραφή), πρέπει να παρθεί κάποια στιγμή ένα ρίσκο. Δε γίνεται συνέχεια να πηγαίνουμε στα σίγουρα. Για αυτό το φυσάμε και δεν κρυώνει τώρα.

      Είναι εμφανές όπως λες, ότι δεν έχουμε υπομονή με τους νέους. Δε μπορώ να καταλάβω όμως τι είναι αυτό που περιμένει να δει κανείς από ένα 18χρονο(τότε) ποδοσφαιριστή. Δεν θεωρείται ευκαιρία όταν τον βάζεις ως αλλαγή στο 60' και στο παιχνίδι έχει ήδη κριθεί. Και για ποιες ευκαιρίες μιλάμε ακριβώς; Τα 490 λεπτά στα οποία αγωνίστηκε; Ακόμα και αν δεν έχει δει κάτι, φροντίζεις να προστατεύσεις την επένδυση σου. Τον στέλνεις δανεικό σε συνεργαζόμενο σύλλογο και τον παρακολουθείς, δεν τον δίνεις κοψοχρονιά στην Μπάγιερν.

      Τα στατιστικά όπως έχω πει πολλές φορές λένε τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι η εικόνα του γήπεδο. Και την είδα, εξού και το άρθρο που έγραψα. Δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί τον αφήσαμε να φύγει. Επειδή η Μπάγερν είναι εκ των πραγμάτων καλύτερη ομάδα από την Γιουβέντους και αποδίδει παραπάνω από καλά εκεί. Ουδεμία σύγκριση της Μπουντεσλίγκα με τη Σέριε Α.

      Μονοπώλιο έχει και η Γιουβέντους ως τώρα στην Ιταλία, δεν αποτελεί κριτήριο αυτό για μένα. Και στο επίπεδο των ομάδων,και τη διοργάνωσης γενικότερα, και των γηπέδων, και του ανταγωνισμού. Αυτή τη στιγμή το γερμανικό πρωτάθλημα είναι το πιο πλήρες μετά το αγγλικό. Απέχει η Ιταλία από αυτά τα πρότυπα έτη φωτός ακόμα. Η Γιούβε είναι η μεγάλη εξαίρεση στο υποβαθμισμένο ιταλικό πρωτάθλημα από κάθε άποψη.

      Τέλος, κλείνω λέγοντας σου πως και ο Ανρί δεν έδειξε τίποτα όπως λες στον 1 χρόνο που έμεινε στο Τορίνο και στα 1028 λεπτά που αγωνίστηκε. Η Ιστορία όμως τον δικαίωσε ενώ εμείς χάσαμε έναν θρύλο του ποδοσφαίρου.

      Διαγραφή