6 Σεπ 2015

Πόσα χρήματα ξόδεψαν τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για μεταγραφές

Όταν ένα ολόκληρο πρωτάθλημα «χώνει» χρήμα πάει να πει πως οι ομάδες κάνουν απόσβεση. Και μπορεί να μην πρωταγωνιστούν τα ευρώ στα 90 λεπτά αλλά οι αστέρες του ποδοσφαίρου επιλέγουν μέρη που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Don Vito

Πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν στο μεταγραφικό καλοκαιρινό παζάρι τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης; Πάρα πολλά. Περίπου 3 δισεκατομμύρια. Ασύλληπτο ποσό αν σκεφτούμε πως η Ελλάδα έχει καταστραφεί οικονομικά για λιγότερο από μισό δισ.

Ποιοι ξόδεψαν τα περισσότερα; Οι συνήθεις ύποπτοι. Οι Άγγλοι. Οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ δαπάνησαν 1,19 δισ. ευρώ για τις φετινές τους μεταγραφές. Ακολούθησαν οι Ιταλοί με 551 εκατ. ευρώ και λίγο πιο πίσω οι Ισπανοί με 545 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Μπαρτσελόνα είναι τιμωρημένη και δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές.

Μετά βρίσκονται οι Γερμανοί με 395 εκατ. ευρώ και στην πέμπτη θέση είναι οι Γάλλοι με 300 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά μας κάνουν περίπου 3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Deloitte, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε λίγα περισσότερα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας. Από το 1,19 δισ. ευρώ, οι Άγγλοι έδωσαν 797 εκατ. ευρώ για να πάρουν ποδοσφαιριστές που δεν βρίσκονταν στην Αγγλία. Εντός Πρέμιερ Λιγκ, μεταξύ τους δηλαδή, δαπανήθηκαν 286 εκατ. ευρώ, ενώ 102 εκατ. ευρώ δόθηκαν για ποδοσφαιριστές μικρότερων κατηγοριών. Αγοράζουν δηλαδή ό,τι καλό κινείται.

Οι  Άγγλοι έχουν ξεφύγει. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ξοδεύουν πολλά οι ομάδες, κερδίζουν πολλά οι ομάδες. Μην ξεχνάμε πως παίρνουν τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά συμβόλαια. Με το «καλημέρα» ζεστό χρήμα στα ταμεία τους.

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι πως το ποσό των μεταγραφών που ξοδεύουν οι Άγγλοι αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Πριν δέκα χρόνια, το 2005, είχαν δαπανήσει 320 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το 2015, 1,185 δισ. ευρώ. Πέρσι, το 2014, λίγο λιγότερα, 1,137 δισ. ευρώ. Πάνω στην… τούρλα της κρίσης, επενδύουν. Επενδύουν γιατί βλέπουν πως θα τα πάρουν πίσω.

Δεν θα εξετάσουμε αν τα λεφτά κάνουν τις ομάδες και αν ήταν έτσι κάθε χρόνο θα έπαιρναν το κύπελλο Πρωταθλητριών. Ούτε πως η επικείμενη αντίπαλος της Γιούβε, η Μάντσεστερ Σίτι ξοδεύει ένα σωρό λεφτά και, όπως είχε γράψει σωστά ο blogger La Capolista, η φανέλα της έχει βάρος… πούπουλου.

Θα εξετάσουμε πως έχουν δημιουργήσει την Μέκκα του ποδοσφαίρου και όλοι οι καλοί θέλουν εκεί να πάνε. Σφήνα σε αυτή την Μέκκα μπαίνουν οι δύο βασικές ομάδες της Ισπανίας, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν και όποιες μεγάλες ιταλικές ομάδες αποφασίσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Το τελευταίο σπανίζει. Και όσο σπανίζει, λιγότερο «πλούσιο» θα είναι το ιταλικό πρωτάθλημα. Και αυτή η αλυσίδα δεν λειτουργεί μόνη της. Βάλε λεφτά για να πάρεις λεφτά. Οι Ιταλοί είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν την πρώτη Μέκκα του ποδοσφαίρου τις δεκαετίες ’80 και ’90 και πλέον παρακολουθούν τις εξελίξεις. Δεν μετέχουν σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου