8 Αυγ 2015

Τα δύο πράγματα που μου δίδαξε η εβδομαδιαία παραμονή της Γιούβε στην Κίνα

Είναι τραγικό να βλέπεις την πρωταθλήτρια και κυπελλούχο Ιταλίας να παίζει με την φιναλίστ σε ένα γήπεδο που δεν υπήρχε ίχνος οπαδικής κουλτούρας. Και μιλάμε για έναν τελικό μιας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές σχολές του πλανήτη.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Drugho

Δεν νομίζω πως υπάρχουν πραγματικοί υποστηριχτές του συνθήματος «Όχι στο μοντέρνο ποδόσφαιρο» γιατί αν το πίστευαν πραγματικά, δεν θα πήγαιναν στο γήπεδο. Νομίζω πως υπάρχουν υποστηριχτές του «Μου αρέσει και προτιμώ το παλιό στυλ ποδοσφαίρου και όχι το σύγχρονο, το μοντέρνο. Επειδή όμως είμαι οπαδός της ομάδας μου, ακολουθώ και συμμετέχω όσο λιγότερο γίνεται στην νέα ποδοσφαιρική τάξη πραγμάτων». Αυτή ήταν μια αναγκαία παρένθεση. Πάμε παρακάτω τώρα…

Το γήπεδο στην Σαγκάη γέμισε. Οι Κινέζοι φίλαθλοι το έκαναν το χρέος τους και πήγαν να παρακολουθήσουν τον τελικό του Σούπερ Καπ. Η ατμόσφαιρα που υπήρχε στις κερκίδες ήταν ακριβώς όπως την περιμέναμε. Απαράδεκτη και απογοητευτική!

Άντρες και γυναίκες έκαναν αέρα με βεντάλιες στις κερκίδες, λες και έβλεπαν έναν αγώνα τένις και όχι έναν  ποδοσφαιρικό τελικό. Εμφανίσεις με τοπικές φορεσιές και όργανα πρόσφεραν ένα κακόγουστο θέαμα για κάθε ευρωπαίο οπαδό που σέβεται τον εαυτό του. Υποκουλτούρα σε λάθος στιγμή, σε λάθος μέρος.

Απουσία των οργανωμένων και των δύο πλευρών, το γήπεδο περιφερειακά ήταν μια άχρωμη τσιμεντοκατασκευή. Πανό δεν υπήρχαν, καμία από τις αγαπημένες μας τεράστιες σημαίες δεν ανέμιζε για 90 λεπτά. Κανένα σύνθημα, πόσω μάλλον κορεό όταν βγήκαν οι δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο. Πάρτι χωρίς μουσική, χωρίς φωτισμό, μόνο με κάτι ξενέρωτους καλεσμένους.

Ο τελικός στην Κίνα τελείωσε. Ευτυχώς. Τι μου έμεινε από αυτήν την εικόνα και την εβδομαδιαία παραμονή της Γιούβε εκεί; Πως δεν πρόκειται να κάνεις ποτέ τον απλό φίλο του ποδοσφαίρου οπαδό και πως μπορείς να κάνεις καλές μπίζνες στην Ανατολή.

Το επόμενο ραντεβού θα είναι επί ιταλικού εδάφους. Εκεί που θα μας ταρακουνούν τα συνθήματα και θα χαζεύουμε την κερκίδα αντί να βλέπουμε τι γίνεται στο γήπεδο. Το επόμενο ραντεβού μας είναι στο σπίτι μας στο Juventus Stadium, εκεί που η κούρβα sud αλλά και πολλές φορές ολόκληρο το γήπεδο παραδίδει μαθήματα οπαδικής κουλτούρας. Ευτυχώς.

2 σχόλια:

  1. τραγική η τηλεοπτική κάλυψη από τους κινέζους, ζήτημα εάν είχαν 5 κάμερες σε όλο το γήπεδο και έδειχναν replay την ώρα σοβαρών φάσεων (που δεν ήταν και πολλές...).
    μέχρι και οι σχολιαστές της rai ανέφεραν ότι η κάλυψη είναι από τους κινέζους......
    καλή σεζόν να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορείς να μάθεις έναν λαό να βλέπει και να αγαπήσει το ποδόσφαιρο αν δεν το έχει κάνει τόσα χρόνια. Μπορείς να τους πουλήσεις πράγματα, αλλά όχι να τους κάνεις οπαδούς.

      Καλή σεζόν. Με πολλές επιτυχίες!

      Διαγραφή