8 Αυγ 2015

Σκέψεις βλέποντας τον Πογκμπά να αγωνίζεται με το Νο 10

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Πολ Πογκμπά. Ο τελικός του Σούπερ Καπ ήταν η πρεμιέρα του Γάλλου με το νούμερο «10» στην μπιανκονέρο φανέλα του. Και δικαίως συγκέντρωσε πάνω του εκατομμύρια ζευγάρια μάτια.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Mr. Black

Ο Πογκμπά είναι αυτή η στιγμή ο ποιοτικότερος ποδοσφαιριστής που διαθέτει η Γιουβέντους. Είναι ένας από τους ανερχόμενους σταρ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που καλείται να κάνει πράξει όσα καλά έχουν γραφτεί γι’ αυτόν έως σήμερα.

Είναι ο παίκτης που καλείται να δημιουργήσει παιχνίδι για τους νταμπλούχους Ιταλίας. Αυτός που καλείται να πείσει όλους εμάς πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα μετά την φυγή Πίρλο και την πώληση του Βιντάλ.

Το παιχνίδι με την Λάτσιο δεν μπορεί να κρίνει τίποτα για την απόδοσή του. Πρώτη φορά ανέλαβε αυτόν τον ρόλο και χρειάζεται χρόνος προσαρμογής και πολλές παραστάσεις στη νέα του θέση. Δεν διαχειρίζεσαι το ίδιο κάθε κατάσταση, όσο καλός ή φιλόδοξος και αν είσαι.

Αυτό που διαπίστωσα βλέποντας το ματς είναι πως ο Πογκμπά κάποιες στιγμές δείχνει τόσο διψασμένος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Παίρνει μια απλή πάσα και με μια εκρηκτική του κίνηση να φύγει μπροστά και να δημιουργήσει επίθεση, σε ξεσηκώνει. Μόνο με την κίνησή του.

Διαπίστωσα επίσης πως ο Γάλλος, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, είναι ο παίκτης που περιμένει την μπάλα για να κάνει το ξέσπασμα. Όχι για να το δημιουργήσει ο ίδιος. Ο ρόλος του μέσα στην ομάδα είναι να δεχτεί από τον οργανωτή την μπάλα και να την κάνει, με την ευφυΐα και τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ευκαιρία. Όχι να μοιράζει συνεχώς παιχνίδι για να κάνουν ευκαιρίες οι υπόλοιποι.

Φυσικά ο Πογκμπά θα πρέπει να προσαρμόσει το παιχνίδι του σύμφωνα με τον νέο του ρόλο. Οπότε όπως είπαμε, χρειάζεται χρόνος. Εμπιστοσύνη του έχουμε. Βεβαίως και μπορεί να τα καταφέρει. Αυτό που φοβάμαι είναι μήπως κάνοντας τον Γάλλο αστέρα της Γιούβε οργανωτή της ομάδας, ένα κλασικό 10άρι δηλαδή, χάσουμε όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να προσφέρει στην ομάδα.

Την εκρηκτικότητα, την ταχύτητα, και πάνω απ’ όλα, τον αιφνιδιασμό του παιχνιδιού του. Γιατί ο Πογκμπά μπορεί να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του. Επειδή είχε ελευθερία κίνησης μέχρι τώρα στο γήπεδο. Και ο νέος του ρόλος, αυτή την ελευθερία του θα την στερήσει κατά μεγάλο ποσοστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου